Ta lån med betalningsanmärkning

Som nybliven förälder finns det tillräckligt med saker som du behöver tänka på och planera efter. Din bebis ska ha alla tillbehör som behövs och du ska även hinna få den sömn du som förälder behöver och hinna med dagens alla bestyr. Till råga på allt kanske du nu även behöver flytta till en större bostad, men vad gäller egentligen när det kommer till bolån och är det möjligt att låna trots föräldraledighet och betalningsanmärkningar?

babyAtt ta ett bolån idag är väldigt vanligt och allt fler väljer att investera i en bostad istället för att hyra. Orsaken till att just du vill köpa kan naturligtvis vara annat, till exempel att ni nu kommer behöva mer utrymme. När du ansöker om ett bolån är det alltid enklast att göra detta via nätet. Här har du också möjlighet att jämföra räntor, lån och aktörer mot varandra så att du kan hitta det bästa lånet för dig och din familj. Tack vare den moderna teknologin är det idag väldigt enkelt att ansöka om ett lånelöfte för bostad, men innan du ansöker är det viktigt att du funderar över ditt lån och skapar dig kunskap om ansvaret som medföljer.

Ansöka om lån trots betalningsanmärkning

För bara några år sedan skulle det vara näst intill omöjligt för dig att ansöka om ett lån om du hade en eller flera betalningsanmärkningar bakom dig. Idag ser det helt annorlunda ut. Det går att ta lån med betalningsanmärkning så länge du väljer rätt aktör. Det är sällan storbankerna som kommer att acceptera en anmärkning, men hos mindre aktörer och låneförmedlare är möjligheten långt ifrån avlägsen. Att ha en betalningsanmärkning kan sätta käppar i hjulen för ditt bolån, det måste du ändå vara medveten om. För att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om bolånet kan du se till att samla andra krediter och skulder samt ha en bra taxerad inkomst.

Att tänka på innan du söker

Ett bolån ligger oftast på väldigt höga belopp och därför är det viktigt att du funderar riktigt noga innan du ansöker och signerar ditt lånelöfte. Det nya amorteringskravet gör också att återbetalningen inte ser likadan ut idag som den gjorde för 10 år sedan. Du som låntagare behöver se till att din ekonomi kommer att kunna hantera både amortering och ränta varje månad, samtidigt som du har en ny liten familjemedlem att ta hand om. Det bästa är naturligtvis om du har möjlighet att spara ihop pengarna till bostaden själv. Ett sista tips på vägen är att du försöker hitta en lösning till kontantinsatsen så fort som möjligt. Vid bolån får du nämligen endast låna en del av det totala beloppet på bostaden. Hela 15 % måste du kunna lägga i kontantinsats och till detta kan du komma att behöva ytterligare ett lån. Då kan du till exempel använda dig av följande lånealternativ:

  • Privatlån
  • Snabblån
  • P2P-lån

Oavsett hur eller från vem du lånar är det pengar som måste betalas tillbaka. Låna inte mer än du behöver för bostaden och ha koll på betalningarna varje månad.