Ny design förlänger barnets byxor

Barn växer fort ur sina kläder och ingenting verkar passa. När det är dags att komplettera garderoben kan kläderna ändras med några enkla knep. Bäst passform får du genom att sy kläderna själv.

Finns ett intresse för sömnad och återvinning av gamla plagg finns det tips som kan hjälpa dig på vägen. När plaggen inte passar längre eller de nya byxorna är for korta kan de behöva justeras. Då kan du sy kläder till dina barn och skapa personliga plagg med rätt passform. Möjligheterna till förändring är många oavsett om byxan ska göras om diskret eller med en helt annan design. Resultatet kan göras personligt, klimatsmart och billigt.

Så behåller byxan samma utseende

En förlängning av byxor kan göras på många olika sätt. Med rätt val av tyg och snitt ges plagget en ny design trots att det ursprungliga plagget inte ändrats. För en diskret förlängning av benen är det viktigt att välja ett tyg och en tråd som är så likt byxan som möjligt. Vid skärning av tyget är det bra att följa byxbenets form i förlängningen. Tygerna sys enklast ihop genom att fålla den nedre kanten på byxbenet och fästa det nya tyget på baksidan.

Så skapas en byxa med helt ny design

Oavsett hur mycket byxorna behöver förlängas finns det inspiration och möjligheter som kan överföras till alla kläder i garderoben. Ibland finns önskemål om en helt ny stil på byxan så att förlängningen av benen bryter av. Genom att byta färg eller välja ett mönstrat tyg blir slutresultatet väldigt annorlunda. En snedskuren eller vågig beskärning av bensluten ger ett helt annat intryck när det nya tyget sys fast nedtill. Det nya tyget kan också återkomma som påsydda lappar, nya fickor, kantband, hällor eller kilar. Vid valet av tyg är det bra att välja material som liknar det som använts i den ursprungliga byxan för att tygerna ska bete sig på samma sätt. Om den nedre delen av byxbenet ska svängas utåt är det bra att kapa av byxbenet lite högre upp för att skapa rätt skärning.