Klädbytardag

Någonting som verkligen är sant är att barn växer så det knakar, och det gör att man relativt ofta behöver köpa nya kläder – de växer ur tröjor och byxor alldeles för fort ibland kan det tyckas, och barnkläder är verkligen något som inte är gratis. Så en lösning för att sänka klädkostnaderna för en barnfamilj är enkelt: anordna klädbytardagar.

barnkläder galgarNär barn växer så växer de först ur sina kläder och sen sina skor, och eftersom att barn precis som vuxna måste ha kläder och skor för alla årstider är det lätt hänt att klädkostnaderna skjuter i taket – speciellt när barnen har sina växtspurtar. Men det finns en enkel lösning för att hålla kostnaderna nere och det är genom att anordna klädbytardagar där man samlas ett gäng föräldrar med barn i olika åldrar och helt enkelt byter kläder och skor med varandra. Grannens 5 åring kanske har en tröja eller ett par skor som passar din treåring?

Många uppskattar klädbytardagar

I Sverige anordnar Naturskyddsföreningen årligen stora klädbytardagar runt om i landet och i Gävle utökade man bytardagen i år till att även kunna byta saker och inte bara klädesplagg. Men det var fortfarande kläderna som byttes mest flitigt – ett koncet som helt enkelt går ut på att byta bort det man tröttnat på eller inte längre passar i mot något nytt. Till Sveriges radio säger bland annat småbarnsmamman Emma Holmgren om varför hon är ett fan av bytardagen:

”– Jag har bytt in barnkläder om Alice växt ur som andra barn kanske kan behöva”