Ekonomiskt tänk under jul och nyår

Hur många gånger har du inte råkat ut för att januari blir en sådan månad där du verkligen får tänka till kring hur du handlar för att pengarna ska räcka till? I de allra flesta fall beror det antagligen på att du handlat lite extra kring jul och nyår.

JULSom förälder gäller det att tänka smart. När det börjar dra mot jul kanske du behöver lägga upp en plan för hur ekonomin ska se ut för att du inte ska behöva snåla i januari. Kanske behöver du besöka https://www.financepal.se/ för att ta ett lån? Då kan det vara bra om du är ute i tid. Att göra en budget är också tidskrävande och det bör du börja med i god tid.

Budgetplanering

Oavsett om du planerar att ta ett lån över jul och nyår eller inte är det viktigt att du gör upp en budget över alla inkomster och utgifter. Du kanske inte behöver köpa hur många julklappar som helst och på julbordet behöver du kanske inte ha tio olika rätter? När du planerar din budget inför januari bör du också se till att alla utgifter och inkomster kommer med. Om du får pengar i julklapp kanske du får planera om lite, och om ett inköp eller en faktura blir högre än vad du räknat med bör du självklart lägga in det också i budgeten. På så sätt vet du alltid hur mycket pengar som finns kvar vid månadens slut.

Justera inköpen

Genom att planera inför julen i god tid behöver det inte bli så dyrt. Kanske kan du redan flera månader innan börja köpa julklappar på reor och annat. Barnens vinterkläder håller kanske ett år till och du kanske inte behöver ännu ett par skor att ställa in i garderoben. Ett annat sätt att få budgeten att hålla är genom att önska sig saker i julklapp istället för att köpa dem.