Sy personliga kläder till dina barn

Har du också suttit och svurit över det skrala utbudet som finns när det kommer till barnkläder? Skippa tråkiga impulsköp eller kläder med dålig kvalitet och passform. Styr istället över det du sätter på dina barn genom att sy dem själv! Kom ihåg att alltid beställa marginal på tyget så att du har plats för misstag, och att välja rätt sorts tyg för rätt sorts plagg.

Att köpa kläder till barnen är inte alltid så lätt. Vill du dessutom gå mot normen och inte klä din son i tråkiga, grå skjortor och ännu gråare mjukisbyxor så får du leta länge. Utbudet på klädesmarknaden kan sägas vara stort, men tyvärr är det än dock enformigt. På Rosahuset hittar du tyger för alla tillfällen och där kan du hitta inspiration till nya snygga kläder för dina barn.

Välj rätt tyger

Det svåraste med att sy är egentligen den tekniska biten när det kommer till val av material och textil. Det är betydligt svårare att sy på silkigt material som kan bli halt och ”tjorva sig” i symaskinen – är du nybörjare är det bra om du börjar på ett grövre tyg. Försök att välja ett tyg som inte är stretchig men inte heller ett allt för grovt tyg som kräver slitstarkare nålar på maskinen.

Blir det misstag? Det gör inget – du kan rätta dina fel kreativt. I Svenska Yle lägger de upp mycket bra tips på sömnad och här finns en artikel som handlar om maskstygn och hur man broderar bort sina misstag. Se alltid till att du lämnar utrymme för misstag genom att beställa hem tyg med marginal, så att du inte upptäcker att du har för lite tyg att arbeta med i slutändan.

Sy – en hållbar hobby

Inspireras av sådant du kan läsa om på nätet, och lär dig hitta din personliga stil och kom ihåg att sy kan handla både om meditation, kunskapstörst och att lära sig nya tekniker. Det är dessutom en hållbar hobby som gör att man ökar förståelsen och värdet av kläder och hantverk. Det har blivit allt vanligare att sy och sticka sina kläder själv eftersom allt fler upptäcker de många olika vinsterna man gör.

En populär vinst idag är också att du slipper köpa hem kläder som du inte kan vara säker på håller måtten för de sociala villkor du vill ha av det du köper. Klädesindustrin är en snårig sådan och det är svårt att idag hitta märken som har helt ärliga anställningsvillkor på sin personal som ofta jobbar i Bangladesh, Pakistan och Kina. Genom att ta makten över produktionen ser du också till att lägga en ärligare grund för det du vill att dina barn ska ha på sig. Dessutom kan resultatet bli betydligt mer personligt och finare.

Ett tips är att börja med att leta fram enklare mönster på till exempel skjortor. Då kan du enkelt utgå från det och beställa hem ett personligt tyg som ditt barn kan få vara med och välja ut.