Plagierade barnkläder

H&M-butik i ProvenceDet finns många designers av barnkläder som driver sina egna företag, eller frilansar åt andra. Dessa är värda att stödja av flera skäl, inte minst för att det ofta är de som kommer med de mest innovativa lösningarna, och gör de finaste kläderna. Därför är det tråkigt när dessa designers idéer stjäls av andra, större tillverkare.

Ett av de mest uppmärksammade fallen från senare tid rör en ganska oblyg designstöld, där H&M ”inspirerades” av en kollektion som frilansadesignern Camilla Lundsten, kvinnan bakom företaget Littlephant, hade gjort för Lindex. Det rörde sig bl.a. om en röd, kort klänning med påsydda fickor i mönstrat tyg, och en påsydd kanin som ser ut att sitta i fickan. I samma kollektion fanns också ett par harlekinmönstrade byxor.

Plagiaten drogs tillbaka

Det hann gå ett år från det att Lundström designade plaggen, till dess att H&M lanserade sin version i butik. När Lundström upptäckte vad som hade skett blev hon mycket upprörd, och kontaktade klädföretaget för att kräva att de drog tillbaka plagiaten, vilket de också gjorde:

”Vi ber om ursäkt och är väldigt ledsna för att inspirationen har blivit för lik. Vi plockar bort de aktuella plaggen, och tar en fortsatt diskussion internt hur vi jobbar med inspiration”, skriver H & M i en kommentar till tidningen.

Detta är inte första gången som H&M anklagas för att plagiera mer namnkunniga designers. Pucci, Celine och Balenciaga har också låtit sina jurister kontakta den svenska klädjätten, och ibland har plaggen varit till förväxling lika de stora modehusens. Visst är det kul att H&M har örat mot marken och snabbt kan ge konsumenter som inte är stadda vid kassa modern design, men man bör hålla sig för goda för att plagiera rakt av.