Att klara av skolstarten med enkla spartips

Alla som är föräldrar vet hur ekonomin kan påverkas av olika tillfällen när barnet blir större. Även om ett litet barn kostar pengar genom barnvagnar, leksaker och kläder som ständigt växs ur, så är det ingenting mot vad barn i skolåldern kostar. Som förälder gäller det att du planerar noggrant för varje tillfälle då barnet måste ha nya kläder eller nytt skolmaterial.

Många föräldrar vet hur man sparar ihop till skolstarter och många får även hjälp av mor- och farföräldrar för att utöka kassan. När ekonomin tryter finns det dock små lån att ta till hjälp, helt utan kreditprövning hos UC för att allt ska gå så snabbt och transparent som möjligt.

inför skolstartenViktiga saker att införskaffa till nya terminen

Inför skolstarten eller den nya terminen ör det trångt i butikerna minsann. Föräldrar som trängs vid hyllorna med tjatande barn vid sin sida som uppger de senaste behoven av telefoner och surfplattor, nya kläder eller den senaste utrustningen för idrottssäsongen. Kort sagt kan detta bli ett dyrt kalas, inte minst på grund av att tekniken och digitaliseringens framfart kräver elektronikprylar på löpande band, vilka kan ta upp ganska mycket av budgeten.

Så sparar du pengar inför första skoldagen

Förvisso vill du att ditt barn inte kommer i urväxta paltor till första skoldagen; alla vet hur klasskamraters och övriga föräldrars blickar kan påverka inköpen och barn som inte har det senaste kan utsättas för hemsk mobbning. Men det finns ändå sätt att spara pengar utan att ditt barn känner sig uttittad av andra. Det kan exempelvis röra sig om begagnade skolböcker och second hand-plagg i nyskick. Allt behöver inte köpas sprillans nytt och dessutom är det ett hållbarare tänk att göra på det här sättet. Även elektronikprylar kan lagas och piffas upp så att de ser ut och verkar som nya.

Tumma inte för mycket på sport och hobbyer

Även om barnets hobbyer kostar en del så är det viktigt att barn sysselsätter sig och rör på sig på fritiden. Detta är också en väsentlig socialiseringsprocess som gör att hen inte hamnar utanför kompisgänget. Dock kan du handla begagnat även här, samåka till träningen och gå samman med andra föräldrar för att gynnas ekonomiskt.