Säkra hemmet för barn som börjat gå

Som småbarnsförälder går du igenom många olika faser allteftersom barnen växer. När de är allra yngst handlar det mest om att mata, natta, byta blöjor och att gosa men när de börjar ta sina första steg vänds hela världen plötsligt upp och ner. Hela huset är nu fyllt av faror och från små gulliga knyten har du nu äventyrslystna ungar som tycks röra sig i gepardens hastighet.

Förbered dig inför den nya fasen genom att säkra ditt hem så väl det bara går. En bra början är att installera grindar. Du kan enkelt skaffa barngrind hos Home Safety för att ha full kontroll över var småttingarna har tillgänglighet. Välj modeller i olika material och färger och tänk över vilka områden du verkligen behöver spärra av.

Grindar för varje plats

Bor du i lägenhet eller villa? Har du en öppen spis eller trappor? Finns det något rum med farliga föremål eller många smådelar? Beroende på hur ditt hem ser ut kan du hitta grindar som går att anpassa perfekt för optimal säkerhet, passform och funktion. Några exempel är:

  • Spänngrind – sätts oftast vid trappor
  • Multigrind – kan förlängas och sättas framför extra breda dörröppningar och braskaminer
  • Rullgardinsgrind – ett genialt system som du kan installera där barnen ofta är på besök
  • Lekhage – låter barnen ha utrymme för lek och pyssel samtidigt som du kan fortsätta med dina bestyr i lugn och ro

Dagens moderna grindar har många olika finesser som gör dem extra användarvänliga. De har till exempel dörrar som går att öppna med en hand, vilket är särskilt bra för dig som bär ditt barn på armen. Med speciella låsanordningar som inte ens framtidens Einstein kan klura ut kan du känna dig trygg. Stadga och hög kvalitet klarar varje ut- eller inbrytningsförsök. Grindarna är också fantastiska för dig som har hundar. Däremot har de inte en chans mot katten – den tar sig över och under alla anordningar.

Gå igenom hemmet noga

Förutom att säkra de mest uppenbara platserna som köket och trappan är det också viktigt att du ser över alla potentiella faror i hemmet. Se till att lådor och skåp är säkrade så att barnen inte kan komma åt köksredskap, verktyg, smådelar eller läkemedel och täck alla eluttag som inte används. All elektronik bör dessutom vara CE-märkt och leksakerna fria från skadliga ämnen.

Det kan finnas vassa hörn på bord och byråer och är de i höjd med knoddarnas huvuden bör du täcka dem med gummiskydd. Står det vaser eller andra föremål på olika ytor är det viktigt att de inte är placerade på dukar som barnen kan dra ner. Hala, hårda golv är en annan fara för småttingar som precis börjat gå och springa. Ska barnet ha på sig strumpor kan du välja modeller med små gummiprickar på undersidan som motverkar halka, och med stora mattor blir fallen mjukare och mer skonsamma.

Sist men inte minst är det extremt viktigt att aldrig underskatta barnens förmåga att göra exakt det du inte tror att de klarar av. Även de allra yngsta ägnar den största delen av sina liv med att observera sina omgivningar och hela tiden prova på nya saker. Ta därför alltid det säkra över det osäkra och vidta heller för många än för få säkerhetsåtgärder.